Kümeste tavuklara iltifat edecek, koruyup kollayacak bir horozun olması her ne kadar eksileri olsa da bence gerekli bir durumdur. Bazı kişiler yem tüketiminin artması, gürültülü olması, tavukların tüylerine zarar vermesi gibi nedenlerden istemeyebilmektedir. Aşağıda başlıklar halinde kümesinizde horoz olmasının artıları ve eksilerini sıralayacağım. Böylelikle siz de rahatlıkla tavuklarınız için horoz bulundurma veya bulundurmama tercihini yapabilirsiniz.
Horoz Beslemenin Artıları
1. Horozlar Sürünüzü Korur
İyi bir horoz, her türlü tehlikeye karşı tavukları korur. Birçok kişi içgüdüsel olarak canı pahasına tavukları koruyan bir horoza ihtiyaç duyar. Günün çoğunu avcı kuş ve yırtıcılardan haremini korumayla geçirir. Tehlikelere karşı uyaran kendilerine has bir uyarı sesleri vardır. Uyarıyı duyan tavuklar gizlenirken horoz tehlikeyle savaşmayı seçer.
2. Horoz, Yumurta Verimini Artırır
Mutlu ve stressiz bir ortam size yumurta verimi yüksek tavukları verecektir. Etrafta güvenlik görevlisi gibi hareket eden bir horozun olması tavukların daha rahat yem bulmalarını ve yayılmalarını sağlayacaktır. Bir horozun olması kümeste net bir liderin varlığının olduğunu tüm tavuklara gösterir ve hiyerarşik düzeni sağlamak için tavuklar birbirini gagalamaktan kaçınır. Bu da tavukların stresten uzak, birbirleriyle uğraşmak yerine yumurta yumurtlamayı düşündürecektir. Horoz, tavuklarla eşleştiği için yumurta verimi artar gibi söylentilere inanmayın. Tavukların yumurtlaması için bir horoza kesinlikle ihtiyaç yoktur.
3. Horozlar İyi Yem Bulucudur
Horoz, sürüsündeki tavukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yorucu bir çaba içerisine girer. Böcekler, solucanlar veya yenebilecek herhangi bir şey bulduğunda tavukları yanına çağırarak yemeleri konusunda -tıpkı gurk tavuğun civcivlerine yaptığı gibi- teşvik eder. Soyunun devam etmesi için var gücüyle çalışır.
4. Horozlar Danseder
Horozlarla ilgili az bilinen bir gerçek, onların dans edebiliyor olmalarıdır. Horoz kur dansı olarak adlandırılan bu durum, horozun bir tavuğun önüne geçerek bir kanadını açıp yarım daire kadar etrafında dönmesi ile sonlanır. Aslında bu davranış bir danstan çok tavuklar üzerinde kurmak istediği baskınlığın bir parçası ve agresif bir yaklaşımdır. Tavuklar üzerinde hakimiyet kurulduktan sonra nadiren bu dansı görürsünüz. Özellikle birden çok horoz bulunan kümeslerde bu dans çok daha fazla görülür. İzlemesi hoş güzel görüntülerdir.
5. Civciv Üretimi İçin Horoz Şart
Horoz sahibi olmak için en bilindik sebep, kendi civcivlerinizi kuluçkaya makinasına veya gurk tavuğunuzun altına koymaktır. Kendi ırkınızı geliştirmek ve sürünüzün sayısını artırmak için tabi ki her zaman horoza ihtiyaç vardır. Bir horoz yaklaşık 10 tavukla çiftleşebilmektedir. Bu bir eşleşme sonrası yaklaşık 12 yumurta döllenmiş olarak çıkacaktır.
Horoz Beslemenin Eksileri
1. Tavuklarda Tüy Bozulması
Horozun günün büyük bir kısmını tavuklarla çiftleşerek geçirdiği bilinmektedir. Horozlar bir günde ortalama 30 kere çiftleşebilir. Bu durum tavuklar için sıkıcı ve yorucu bir hale gelebilir. Çiftleşmeyle birlikte tavukların baş, boyun ve sırt tüylerinde dökülmeler meydana gelir. Özellikle horoz başına düşen tavuk sayısının azlığı bu durumu tetiklemektedir. Bu durumu engellemek adına tavuk yelekleri satın alabilirsiniz. Ama bu durum bana garip geliyor. Bir de yelek almanın bir maliyeti olacak o da ayrı bir handikap.
2. Horozlar Ötmeyi Sever
Çizgi filmlerdekinin aksine horozlar sadece sabah güneş doğarken sabahları bir kez ötmez. 7/24 ötme eğilimi gösterebilir. Beslediğim birçok ırk daha güneş doğmadan ötmeye başlar ve gün boyunca aralıklarla devam eder. Siz her ne kadar bundan rahatsız olmasanız da komşularınız sizinle aynı fikirde olmayacaktır. Bu da sizin için sorun teşkil edecektir.
3. Horozlar Saldırgan Olabilir
Beklendiği gibi, baskınlığını sağlamaya çalışan ve dişilerini koruyan bir hayvan, davetsiz misafirlere karşı nazik davranmayacaktır. Tavuklarınıza kısa süreliğine de olsa bakması için arkadaşınıza emanet ettiğinizde horozunuz, onu düşman olarak algılayabilir. Arkadaşınız için zorlu bir süreç başlar 🙂 Horozlar avcıları uzaklaştırmak için harikalar ama onlara göre avcılar da iki bacaklı insanlar da. Tabi ki her horoz böyle saldırgan olmayabilir. Eğer kümesinizde horoz bulunduracaksanız bu olasılığı gözden kaçırmamakta yarar var.
4. Horozlar Civcivler İçin Tehlikeli Olabilir
Horozlar, çiftleşme ve türünü devam ettirme arzularına yenik düşerek gurk tavuğunuzun civcivlerine saldırabilir. Amacı civcivleri yok edip tavuğu kendi haremine dahil etmektir. Hatta bazen gurk tavukla çiftleşmek isteyip ciddi yaralanmalara varana kadar tavuğu dövdüğü durumlarda görülmektedir. Özellikle sürüde baskı oluşturmak isteyen, duygularına yenik düşen genç horozlarda bu durum görülür.
Tavuk yetiştiriciliği ile ilgili her şey gibi horoz sahibi olmanın da artıları ve eksileri vardır. Sürünüzü bu gurur verici, yüksek sesli lider ruhlu yaratıklardan biriyle destekleyip desteklememek kişisel bir karardır. Sürünüzle neyi başarmaya çalıştığınıza dair kişisel bir plan yapın ve artık bir horoz almanız gerekip gerekmediği konusunda nasıl bir karar verebileceğinizi biliyorsunuz.
Horoz Yumurta Verimini Arttırmaz Azaltır